top of page

Kleding als taal - Ontdek het ABC van kleding

Kleding is niet alleen mooi of prettig om te dragen, het communiceert ook, het zendt een boodschap uit. Maar waar zit dat nou in? Ontdek wat de elementen van kleding zijn en hoe je de taal van kleding zelf vorm kan geven.


Kleding is een taal die we allemaal bewust of onbewust spreken. Je leert hem spelenderwijs tijdens je opvoeding, naast de gewone spreektaal. Want behalve woorden en zinnen uit te drukken in taal leer je ook jezelf te kleden. Voor de spreektaal krijgen we op school taalles om goed te leren spreken en schrijven. Hierdoor kun je helder communiceren met anderen. Voor kledingtaal ontbreekt deze extra scholing meestal. Je leert meestal thuis wel op hoofdlijnen hoe het hoort in de groep. Ook weet je via media wel wat er in de mode is maar zelden leer je de ‘’spelling en grammatica’’ van de kledingtaal.


Blazer Gladys in elegante satijnen stof met daaronder jurk Louse in vrolijke en kleurrijke print.
Blazer Gladys in elegante satijnen stof met daaronder jurk Louse in vrolijke en kleurrijke print.

In elke creatie van W&G designs is de taal van kleding verwerkt. Soms meer in een extravert en uitgesproken vorm (Yang). Soms meer introvert en een wat rustigere vorm (Yin). Soms heel elegant of en soms ook weer stoer. De taal van kleding kent veel diversiteit. W&G designs en styling geeft hier op een luchtige en speelse manier aandacht aan tijdens de persoonlijke stylingafspraken in het stylingbureau en winkel aan de Zadelstraat in Utrecht.

Wij vinden het belangrijk om met kennis en vrijheid je eigen verhaal te vertellen met jouw kleding. Precies zoals het bij jou past. Niet alleen in overeenstemming met je uiterlijk maar juist ook met je innerlijk. Dat is wat jou uniek maakt. Wie je daadwerkelijk bent. Daarom besteden wij veel tijd en aandacht in de verkoop van onze creaties.

De vijf elementen van kleding:

Om de taal van kleding beter te leren begrijpen, kijken we eerst naar de basiselementen waaruit een kledingstuk opgebouwd is. Deze elementen zorgen samen voor de uitstraling van het kledingstuk. De vijf elementen vormen samen het ABC van kleding.

1. Contrast

2. Kleur

3. Vorm

4. Stof

5. Accessoires


Ieder element heeft een eigen specifieke kracht en zorgt voor een bepaalde uitstraling. Als voorbeeld nemen we een klassiek, zakelijk, donkerblauwe blazer. Elke keer gaan we 1 element veranderen om te zien wat het effect daarvan is en wat het doet met de uitstraling.


Het klassieke donkerblauwe blazer is formeel en straat autoriteit uit. Het is geschikt voor zakelijke en formele gelegenheden. Maar als we dit blazertje heel licht maken (het contrast verandert), straalt het opeens toegankelijkheid uit waardoor het ook geschikt is voor informele gelegenheden. Als we de donkerblauwe kleur, rood maken (de kleur veranderd) is het voor een vrouw nog steeds een zakelijke blazer, maar voor een man is de uitstraling (te) extravert. Als het klassieke blazertje een opstaand randje geven in plaats van revers (de vorm veranderd) wordt de uitstraling creatiever. Voor vrouwen is het blazertje zakelijk geschikt en voor mannen is de uitstraling nu meer alternatief en kunstzinnig. Veranderen we de stof van een klassieke pakkenstof naar een donkerblauw fluweel, dan wordt de uitstraling extravert en is het blazertje geschikt voor (formele) feesten en wordt het minder gebruikt voor zakelijke vergaderingen. En tenslotte veranderen we de accessoires. Als we de knoop van het blazertje vervangen kan de blazer veel speelser worden of meer een creatieve look krijgen.

Elke verandering van een element heeft meteen effect op de uitstraling (de taal) van het kledingstuk. Binnen onze collecties spelen wij ook veel met de elementen van kleding. Door met de elementen veranderingen aan te brengen kunnen kledingstukken er weer heel anders uit zien.


W&G designs | Inspireer jezelf en anderen!