top of page

Maak je garderobe duurzamer. En dit is hoe je dat doet.

Als je boodschappen doet, houd je vast wel eens rekening mee hoe duurzaam je eten is. Waarschijnlijk koop je wel eens biologische groente of fruit, en eet je wel eens een dagje geen vlees omdat het beter is voor het milieu. Bij het kopen van kleding denken de meeste mensen nog niet of nauwelijks na over duurzaamheid. Terwijl je ook hier heel gemakkelijk beter keuzes kunt maken.


Het woord duurzaam klinkt saai en moeilijk maar dat valt best mee. Een simpele uitleg is dat een product duurzaam is als het niet alleen goed is voor jezelf, maar ook voor anderen. En als het niet alleen goed is voor nu, maar ook voor later. Een T-shirt dat wordt gemaakt in een fabriek waar ze de arbeiders te weinig betalen om van rond te komen, is dus niet duurzaam. Ook is een T-shirt niet duurzaam als er bij de productie te veel gif wordt gebruikt. Of wanneer de kleding maximaal 1 seizoen mee gaat.

 

Waar kun je allemaal op letten als het gaat om kleding kopen en duurzaamheid? Dit is hoe je dat doet.


1. Less is more

De eerste en makkelijkste manier om je garderobe duurzamer te maken, is door minder kleding te kopen. Koop alleen kleding die je echt mooi vindt en daardoor hopelijk vaak zult dragen. Vooral jongeren zijn gewend geraakt om kleding te kopen die maar 1 seizoen mee hoeft te gaan. Maar wist je dat de mode-industrie daardoor 1 van de meest vervuilende industrieën is geworden? Dat komt doordat elk kledingstuk een enorm lange weg aflegt voor het in de winkel ligt en onderweg op allerlei manieren het milieu en de mensen belast.


2. Let op de kwaliteit en maak een inschatting hoe lang het kledingstuk mee gaat

De tweede manier om je garderobe duurzamer te maken is om op het materiaal en de kwaliteit te letten. Bij veel materialen wordt het milieu belast. Ook katoen belast het milieu. Zelfs organisch/biologisch katoen belast het milieu. Een biologische katoenproductie geeft een lager rendement dan reguliere katoenproductie waardoor er meer landbouwgrond nodig is en meer waterverbruik. Kortom; kleding productie is niet goed voor het milieu. Dus als je kleding koopt; zorg dan dat je er meerdere seizoenen mee kunt doen.


Koop een dikkere kwaliteit met een zwaardere grammage. Zwaardere stoffen gaan namelijk langer mee. In zwaardere kwaliteiten komen namelijk minder snel gaatjes en het slijt langzamer met het dragen en wassen. Als je een leren of een imitatie leren broek koopt is het belangrijk dat je die ook meerdere jaren draagt. Let daarom goed op of de maat goed is voor jou en of er stretch in zit voor het geval je iets aankomt. Als je daar op let, dan doe je er ook daadwerkelijk jaren mee.


Een andere tip, en zeker geen onbelangrijke is; zorg dat je in sets denkt als je kleding koopt. Door in sets te denken word je bewuster van wat je met je kleding kan doen met betrekking tot combineren. Welke functionaliteiten heeft een kledingstuk? Hoe makkelijk is dit kledingstuk te combineren? Koop kleding waar je helemaal achter staat. Bij twijfel; niet doen. Laat je goed adviseren door bekwaam personeel wat eerlijk advies geeft.


3. Koop minder in de uitverkoop

Een uitverkoopje scoren? Dat kan heel leuk zijn maar bedenk waar je dit goedkope artikel bij gaat dragen. Vraag jezelf af of dit artikel uit de uitverkoop een duurzaam product is waar je jaren plezier van gaat hebben. Of wordt dit zo’n artikel waarbij je over een jaar erachter komt dat het ongedragen in de kast hangt met het prijskaartje eraan? Of dat de kleur bij thuiskomst toch net niet helemaal past bij de andere kleding in je kast?


Uitverkoopjes worden niet in sets aangeboden want het zijn tenslotte ‘’left overs’’ die zijn blijven liggen. Vaak hebben winkels te veel geproduceerd of te veel ingekocht. Omdat fabrieken betaald moet worden, en de investering van de productie of inkoop nog niet is terugverdiend, moet er snel geld komen. Daarom start er een uitverkoop. In feite is er te veel geproduceerd waardoor er lagere prijzen afgedwongen kunnen worden. Door de lagere prijsafspraken verdienen fabrieken en de medewerkers in de fabrieken minder.


Door minder of niet in de uitverkoop te kopen trigger je de ondernemer om beter na te denken over zijn aantallen voor zijn productie- en/of inkoopproces. Massaproductie en overproductie komen hierdoor in een heel ander daglicht te staan. Wanneer er minder geproduceerd wordt door de modebranche en er beter afgestemd wordt op de daadwerkelijke behoefte van de consument, wordt er pas echt duurzamer gedacht, beter stilgestaan bij productieaantallen, minder kleding onnodig weg gegooid en een beter rekening gehouden met het milieu.


4. Eerlijke arbeid en waar wordt het geproduceerd?

Als je toch op het etiket kijkt, kun je kijken naar een keurmerk. Een keurmerk krijgen kost helaas geld, dus als een klein merk geen keurmerk heeft, dan betekent het niet dat het merk er niet op let. Mocht er geen keurmerk zijn, kijk dan of er andere informatie op het etiket staat of vraag ernaar in de winkel. Een goede winkelmedewerker kan jou hier meer over vertellen.


Als een merk in Nederland of Europa produceert, zijn de arbeidsomstandigheden meestal veel beter dan dat een merk het laat produceren in Bangladesh, China, Noord Korea of een ander arm land. In ieder geval is het produceren een stuk duurder vanwege de lonen en ook vanwege wetgeving en andere hogere kostprijzen.

Met een kledingstuk dat op een goede manier is gemaakt, ben je zelf toch ook blijer? Je verwacht misschien niet dat in een modern land als Nederland kleding wordt verkocht die op een heel vervuilende manier is gemaakt of waarvoor de makers zijn uitgebuit. Toch is dat helaas heel vaak zo, omdat er lange tijd weinig aandacht voor was.

Is duurzame kleding duur?

Veel kleding is tegenwoordig zo goedkoop dat het "fast fashion" wordt genoemd. De naam lijkt niet voor niets op "fast food", want het is net zo goed ongezond. En kledingstuk maken kost zoveel tijd en moeite, dat het onmogelijk een paar euro kan kosten. Als jij als consument de echte prijs niet betaald, doen anderen dat. De kosten worden afgewenteld op het milieu of op de arbeider die geen eerlijk salaris kan verdienen en zijn gezin niet kan onderhouden. "Someone always pays the price". Duurzame mode is niet te duur, "fast fashion" is te goedkoop.

 

Wanneer jij als consument besluit om vaker kleding te kopen die op een goede manier is gemaakt, dwing je de fabrikanten en inkopers om daar beter op te letten. Zo wordt iedereen er beter van. Wordt bewust, voel de verantwoordelijkheid en draag bij aan een mooiere wereld!

 
W&G designs en styling | Inspireer jezelf en anderen!

Nederlandse kleding, Nederlandse productontwikkeling, duurzame stoffen, eerlijke producten met aandacht voor mens en milieu.

Shop nu ook online

bottom of page