top of page
biologisch katoen Print blauw iris bijzondere kleurrijke kleding utrecht wgdesigns en styling zadelstraat
A top shirt trui wit ecru bolletjes ball

 EERLIJKE KLEDING   DUURZAME MODE  
 Duurzame stoffen 


 

logo 2017 wg designs en styling zwart-wi

DUURZAME KLEDING WAAR JE JEZELF FIJN IN VOELT

Onze kleding wordt op een eerlijke en duurzame manier in Nederland ontwikkeld. Wij doen niet aan massaproducties maar we maken enkele stuks van elk item. Zo heb je echt iets bijzonders en lopen we ook niet allemaal in dezelfde kleding. 

Gladys blazer wit print blauw pauw bijzondere kleding biologisch katoen pauwenprint

 FAIR FASHION   DUURZAME STOFFEN 

 Wat is OCS 

Waar staat OCS voor?
OCS staat voor Organic Content Standard, een standaard die de aanwezigheid en hoeveelheid organisch materiaal in weefsels verifieert, maar ook de stroom van organische materialen van de bron tot het eindproduct volgt. OCS is een internationale, vrijwillige norm die eisen stelt aan certificering door derden van gecertificeerde biologische input en chain of custody. Het OCS-certificaat is alleen van toepassing op stoffen die minimaal 95% biologische katoenvezels bevatten.
W&G designs en styling geeft om het milieu en werkt daarom alleen met stofleveranciers die hebben besloten om te investeren in biologisch katoen en OCS-certificering.

Het doel van de Organic Content Standard is om de biologische landbouwproductie te verhogen en om de textielindustrie een handelsmerk te geven om biologisch katoen te herkennen. Elk bedrijf binnen de toeleveringsketen wordt elk jaar geïnspecteerd door een professionele externe certificeringsinstantie, wat betekent dat onze biologische stoffen worden geproduceerd door een stuwkracht waardige fabriek die alleen gecertificeerde garens gebruikt.

KOOP BEWUST

Zeg nee tegen gevaarlijke werkomstandigheden, kinderarbeid, dwangarbeid en niet duurzaam produceren. Koop geen shirts die maar enkele euro's kosten en die maar 1 seizoen mee gaan. Zeg nee tegen fast fashion.

 

Lees onze blog Maak je garderobe duurzamer

 SUSTAINABLE FASHION   HAPPY FASHION 

 Gecertificeerd wol 

 

Wat is het verschil tussen normaal katoen en organisch katoen?

Er is een wereld van verschillen tussen gewoon katoen en biologisch katoen, ook wel bekend als biokatoen. Katoen is de meest populaire natuurlijke vezel over de hele wereld en de vraag blijft groeien. Laten we eens kijken naar de verschillen tussen deze twee soorten garens.

Normaal katoen
Voor normaal katoen gebruiken boeren genetisch gemodificeerde zaden, waardoor het katoen beter bestand is tegen insecten. Toch gebruiken boeren ook pesticiden en insecticiden om allerlei soorten beestjes uit te sluiten, ook als dit slecht is voor de gezondheid van de arbeiders, de biodiversiteit en de kwaliteit van de bodem. Boeren proberen normaal katoen sneller te laten groeien door gedurende een langere periode kunstmest op dezelfde grond te gebruiken, wat op lange termijn zware irrigatie veroorzaakt. Als de bodem ongezond is, hebben gewassen meer water nodig, wat resulteert in meer waterverspilling. Nadat normaal katoen volgroeid is, gebruiken boeren chemicaliën in de vorm van herbiciden die onkruid doden voordat ze worden geoogst. Het oogsten gebeurt door zware machines die CO²-uitstoot veroorzaken, laat staan ​​de uitstoot die nodig is voor de productie van de machine zelf. Bij de verwerking van normaal katoen wordt een groot aantal chemicaliën gebruikt, zoals zware metalen en chloor, die niet door wassen kunnen worden verwijderd.

Organisch katoen
Organisch katoen groeit uit natuurlijke zaden, waardoor het organische katoen puurder en natuurlijker is dan gewoon katoen. In plaats van schadelijke chemicaliën te gebruiken, gebruiken organische katoenboeren onschadelijke insecten om het aantal insecten te verminderen. Dit is niet alleen goed voor de lokale biodiversiteit en bodemgezondheid, maar ook voor de gezondheid van de arbeiders. Boeren die organisch katoen verbouwen hebben geen kunstmest nodig, omdat ze hun bodem gezond en vruchtbaar houden door de teelt aan te passen, wat resulteert in gezondere gewassen en minder waterverbruik. Dit betekent dat we al de vijf verschillen tegenkwamen tussen gewoon katoen en organisch katoen voordat het zelfs maar geoogst wordt! Het onkruid van organisch katoen wordt met de hand verwijderd, wat banen creëert voor de lokale gemeenschap en de lokale economie ondersteunt. Het oogsten gebeurt ook met de hand, waardoor de katoenoogst niet machinaal wordt beschadigd wat resulteert in een hoogwaardig garen. Door zijn puurheid is organisch katoen een sterker en beter vezel dan normaal katoen.

Waarom is organissch katoen beter voor het milieu?
De normale katoenproductie gebruikt ongeveer 16% van de insecticiden ter wereld en 7% van de pesticiden. Organisch katoen heeft geen giftige chemicaliën nodig en wordt voor 80% bewaterd met regen, wat de druk op lokale waterbronnen vermindert. Organisch katoen verbruikt 88% minder water, 62% minder energie en 50% minder CO² dan normaal katoen, wat goed is voor het milieu. Organisch katoen is hypoallergeen, duurzaam en milieuvriendelijk in vergelijking met normaal katoen. De bescherming van het lokale ecosysteem, het verminderen van verspilling van water en het zorgen voor een veiligere werkomgeving voor boeren en fabrikanten zijn allemaal voordelen van organisch katoen.

Waarom zou ik kleding kopen van OCS gecertificeerde stoffen?
Organisch katoen is een hoogwaardig vezel die op een duurzame manier wordt geproduceerd. Je koopt niet alleen een kledingstuk van een bepaalde stof, je koopt een verhaal, een gedachte, een idee en een toekomst. Slechts 2% van de wereldwijde katoenproductie is organisch katoen, maar samen kunnen we dit percentage laten groeien. Door bij W&G designs en styling te kopen koop je bewust en investeer je in organisch katoen. Daarmee ben jij ook een deel van de oplossing voor een beter wereld. Laten we samen kleine stappen zetten naar een duurzamere textielindustrie omdat wij om het milieu geven!

mooie kleurrijke stoffen utrecht kleding bijzondere creaties exclusieve wgdesigns designs en styling zadelstraat leukste winkel

 

GEWELDIG CONCEPT EN HEERLIJKE KLEDING

Van de week bij jullie voor het eerst binnen gelopen. Wat een geweldig concept hebben jullie. Wat een mooie kleding en op een duurzame manier gemaakt in Nederland. Ik ben helemaal blij met mijn nieuwe kleding en het zit ook zo lekker! Jullie gaan mij weer weer zien binnenkort! 

Miranda uit Utrecht

biologisch katoen bijzondere kleurrijke kleding utrecht wgdesigns en styling zadelstraat mooie stoffen

 NATUURLIJKE STOFFEN   MINDER BELASTEND 

 Mooie duurzame stoffen 

Binnen onze collecties werken wij veel met natuurlijke stoffen. De natuurlijke materialen waarmee wij veel werken biologisch katoenen en duurzame bamboe stofkwaliteiten. In het winterseizoen werken we ook vaak met biologische wolsoorten. Deze stoffen dragen fijn en ademen ook waardoor het ook niet te warm op je huid zit. Daarnaast zijn deze stoffen zijn minder belastend voor het milieu. Dat zijn voor onze klanten belangrijke voordelen en om die reden wordt het ook heel erg gewaardeerd.  

 

Duurzaamheid staat bij ons hoog op de agenda. Vandaar dat wij bewust onze stoffen selecteren en inkopen. Wij selecteren leveranciers die bij ons passen en waarbij duurzaamheid, net als bij ons, hoog op de agenda staat. Binnen onze collecties werken wij met gecertificeerde stoffen. Hierbij kun je denken aan Global Organic Textile Standard (GOTS), OEKO-TEX, Responsible Wool Standard (RWS), Organic Content Standard (OCS) en Global Recycling Standard (GRS) producten. Daarnaast werken wij met stoffen van kwalitatief hoogwaardige materialen met een langere levensduur. Hierdoor zorgen we ook voor een lagere belasting van het milieu op langere termijn.

 MAGAZINE   INSPIREER JEZELF EN ANDEREN 

 Maak je garderobe 

 duurzamer 

 

Als je boodschappen doet, houd je vast wel eens rekening mee hoe duurzaam je eten is. Waarschijnlijk koop je wel eens biologische groente of fruit, en eet je wel eens een dagje geen vlees omdat het beter is voor het milieu. Bij het kopen van kleding denken de meeste mensen nog niet of nauwelijks na over duurzaamheid. Terwijl je ook hier heel gemakkelijk beter keuzes kunt maken.

 

Het woord duurzaam klinkt saai en moeilijk maar dat valt best mee. Een simpele uitleg is dat een ... lees verder...

geen kinderarbeid zeg nee tegen fair fashion slow fashion utrecht winkel kleding eerlijke fair trade producten

MODE MET EEN VISIE

DUURZAAM | EERLIJK | INSPIREREND | KLEURRIJK | ORIGINEEL

 

bottom of page