top of page
OCS Organic Content Standard hergebruik gecertificeerde stoffen duurzame duurzaam wgdesigns steenweg utrecht slow fashion kleding sustainable fair trade

GECERTIFICEERDE STOFFEN

Duurzaamheid staat bij ons hoog op de agenda. Wij verwerken in onze bedrijfsvoering zoveel mogelijk groene keuzes. 1 van deze keuzes is dat we binnen onze collecties werken met gecertificeerde stoffen.

OCS Organic Content Standard hergebruik gecertificeerde stoffen duurzame duurzaam wgdesigns steenweg utrecht slow fashion kleding sustainable fair trade

WAT IS OCS?

OCS staat voor Organic Content Standard, een standaard die de aanwezigheid en hoeveelheid organisch materiaal in weefsels verifieert, maar ook de stroom van organische materialen van de bron tot het eindproduct volgt. OCS is een internationale, vrijwillige norm die eisen stelt aan certificering door derden van gecertificeerde biologische input en chain of custody. Het OCS-certificaat is alleen van toepassing op stoffen die minimaal 95% biologische katoenvezels bevatten.
W&G designs en styling geeft om het milieu en werkt daarom alleen met stofleveranciers die hebben besloten om te investeren in biologisch katoen en OCS-certificering.

Het doel van de Organic Content Standard is om de biologische landbouwproductie te verhogen en om de textielindustrie een handelsmerk te geven om biologisch katoen te herkennen. Elk bedrijf binnen de toeleveringsketen wordt elk jaar geïnspecteerd door een professionele externe certificeringsinstantie, wat betekent dat onze biologische stoffen worden geproduceerd door een stuwkracht waardige fabriek die alleen gecertificeerde garens gebruikt.

OCS Organic Content Standard hergebruik gecertificeerde stoffen duurzame duurzaam wgdesigns steenweg utrecht slow fashion kleding sustainable fair trade

KATOEN VS ORGANISCH KATOEN

Wat is het verschil tussen normaal katoen en organisch katoen?
Er is een wereld van verschillen tussen gewoon katoen en biologisch katoen, ook wel bekend als biokatoen. Katoen is de meest populaire natuurlijke vezel over de hele wereld en de vraag blijft groeien. Laten we eens kijken naar de verschillen tussen deze twee soorten garens.

Normaal katoen
Voor normaal katoen gebruiken boeren genetisch gemodificeerde zaden, waardoor het katoen beter bestand is tegen insecten. Toch gebruiken boeren ook pesticiden en insecticiden om allerlei soorten beestjes uit te sluiten, ook als dit slecht is voor de gezondheid van de arbeiders, de biodiversiteit en de kwaliteit van de bodem. Boeren proberen normaal katoen sneller te laten groeien door gedurende een langere periode kunstmest op dezelfde grond te gebruiken, wat op lange termijn zware irrigatie veroorzaakt. Als de bodem ongezond is, hebben gewassen meer water nodig, wat resulteert in meer waterverspilling. Nadat normaal katoen volgroeid is, gebruiken boeren chemicaliën in de vorm van herbiciden die onkruid doden voordat ze worden geoogst. Het oogsten gebeurt door zware machines die CO²-uitstoot veroorzaken, laat staan ​​de uitstoot die nodig is voor de productie van de machine zelf. Bij de verwerking van normaal katoen wordt een groot aantal chemicaliën gebruikt, zoals zware metalen en chloor, die niet door wassen kunnen worden verwijderd.

Organisch katoen
Organisch katoen groeit uit natuurlijke zaden, waardoor het organische katoen puurder en natuurlijker is dan gewoon katoen. In plaats van schadelijke chemicaliën te gebruiken, gebruiken organische katoenboeren onschadelijke insecten om het aantal insecten te verminderen. Dit is niet alleen goed voor de lokale biodiversiteit en bodemgezondheid, maar ook voor de gezondheid van de arbeiders. Boeren die organisch katoen verbouwen hebben geen kunstmest nodig, omdat ze hun bodem gezond en vruchtbaar houden door de teelt aan te passen, wat resulteert in gezondere gewassen en minder waterverbruik. Dit betekent dat we al de vijf verschillen tegenkwamen tussen gewoon katoen en organisch katoen voordat het zelfs maar geoogst wordt! Het onkruid van organisch katoen wordt met de hand verwijderd, wat banen creëert voor de lokale gemeenschap en de lokale economie ondersteunt. Het oogsten gebeurt ook met de hand, waardoor de katoenoogst niet machinaal wordt beschadigd wat resulteert in een hoogwaardig garen. Door zijn puurheid is organisch katoen een sterker en beter vezel dan normaal katoen.

Waarom is organissch katoen beter voor het milieu?
De normale katoenproductie gebruikt ongeveer 16% van de insecticiden ter wereld en 7% van de pesticiden. Organisch katoen heeft geen giftige chemicaliën nodig en wordt voor 80% bewaterd met regen, wat de druk op lokale waterbronnen vermindert. Organisch katoen verbruikt 88% minder water, 62% minder energie en 50% minder CO² dan normaal katoen, wat goed is voor het milieu. Organisch katoen is hypoallergeen, duurzaam en milieuvriendelijk in vergelijking met normaal katoen. De bescherming van het lokale ecosysteem, het verminderen van verspilling van water en het zorgen voor een veiligere werkomgeving voor boeren en fabrikanten zijn allemaal voordelen van organisch katoen.

Waarom zou ik kleding kopen van OCS gecertificeerde stoffen?
Organisch katoen is een hoogwaardig vezel die op een duurzame manier wordt geproduceerd. Je koopt niet alleen een kledingstuk van een bepaalde stof, je koopt een verhaal, een gedachte, een idee en een toekomst. Slechts 2% van de wereldwijde katoenproductie is organisch katoen, maar samen kunnen we dit percentage laten groeien. Door bij W&G designs en styling te kopen koop je bewust en investeer je in organisch katoen. Daarmee ben jij ook een deel van de oplossing voor een beter wereld. Laten we samen kleine stappen zetten naar een duurzamere textielindustrie omdat wij om het milieu geven.

DUURZAME KLEDING

Duurzame kleding waar je je fijn in voelt.

 

Onze kleding wordt op een eerlijke en duurzame manier in Nederland ontwikkeld. Wij doen niet aan massaproducties maar we maken enkele stuks van elk item. Zo heb je echt iets bijzonders en lopen we ook niet allemaal in dezelfde kleding. 

OCS Organic Content Standard hergebruik gecertificeerde stoffen duurzame duurzaam wgdesigns steenweg utrecht slow fashion kleding sustainable fair trade

MOOIE EN DUURZAME STOFFEN

Binnen onze collecties werken wij veel met natuurlijke stoffen. De natuurlijke materialen waarmee wij veel werken biologisch katoenen en duurzame bamboe stofkwaliteiten. In het winterseizoen werken we ook vaak met biologische wolsoorten. Deze stoffen dragen fijn en ademen ook waardoor het ook niet te warm op je huid zit. Daarnaast zijn deze stoffen zijn minder belastend voor het milieu. Dat zijn voor onze klanten belangrijke voordelen en om die reden wordt het ook heel erg gewaardeerd.  

 

Duurzaamheid staat bij ons hoog op de agenda. Vandaar dat wij bewust onze stoffen selecteren en inkopen. Wij selecteren leveranciers die bij ons passen en waarbij duurzaamheid, net als bij ons, hoog op de agenda staat.

 

Binnen onze collecties werken wij met gecertificeerde stoffen. Hierbij kun je denken aan Global Organic Textile Standard (GOTS), OEKO-TEX, Responsible Wool Standard (RWS), Organic Content Standard (OCS) en Global Recycling Standard (GRS) producten.

 

Daarnaast werken wij met stoffen van kwalitatief hoogwaardige materialen met een langere levensduur. Hierdoor zorgen we ook voor een lagere belasting van het milieu op langere termijn.

KOOP BEWUST

Zeg nee tegen gevaarlijke werkomstandigheden, kinderarbeid, dwangarbeid en niet duurzaam produceren. Koop geen shirts die maar enkele euro's kosten en die maar 1 seizoen mee gaan. Zeg nee tegen fast fashion.

 

Lees onze blog Maak je garderobe duurzamer

MAAK JE GARDEROBE DUURZAMER

Als je boodschappen doet, houd je vast wel eens rekening mee hoe duurzaam je eten is. Waarschijnlijk koop je wel eens biologische groente of fruit, en eet je wel eens een dagje geen vlees omdat het beter is voor het milieu. Bij het kopen van kleding denken de meeste mensen nog niet of nauwelijks na over duurzaamheid. Terwijl je ook hier heel gemakkelijk beter keuzes kunt maken.

Het woord duurzaam klinkt saai en moeilijk maar dat valt best mee. Een simpele uitleg is dat een ... lees verder...

GA VOOR SLOW FASHION

bottom of page