top of page
Global organic textile standard duurzame gecertificeerde stoffen 4 GOTS.jpg

GECERTIFICEERDE STOFFEN

Duurzaamheid staat bij ons hoog op de agenda. Wij verwerken in onze bedrijfsvoering zoveel mogelijk groene keuzes. 1 van deze keuzes is dat we binnen onze collecties werken met gecertificeerde stoffen.

Josh jasje wol groen ecru RWS Responsible Wool wol gecertificeerde stoffen duurzame duurzaam wgdesigns steenweg utrecht slow fashion kleding sustainable fair trade

WAT IS RWS?

RWS staat voor Responsible Wool Standard, een norm die betrekking heeft op het welzijn van schapen en het land waarop ze grazen. De RWS is een solide standaard die de beste praktijken op het gebied van dierenwelzijn en landbeheer verifieert die boeren toepassen, waaronder behandeling, voeding, medische behandelingen en duurzaam landbeheer. Het RWS-certificaat is alleen van toepassing op weefsels die 100% scheerwol bevatten. W&G designs en styling en onze geselecteerde stofleveranciers geven om het welzijn van schapen over de hele wereld en verwachten dat alle wolleveranciers RWS-gecertificeerd zijn.

Het doel van de Responsible Wool Standard is om de textielindustrie een handelsmerk te geven om de beste en meest betrouwbare boeren te erkennen. Boeren worden gecontroleerd op alle productie-elementen zoals lammeren, adoptie, tailing, castratie en scheren, maar ook op duurzaamheid zoals bodemgezondheid, biodiversiteit en inheemse soorten. Alle verwerkingsstappen moeten worden gecertificeerd om ervoor te zorgen dat de chain of custody tot op het laatste productieniveau wordt gehandhaafd. Elk jaar controleert een professionele externe certificeringsinstantie elke fase van de toeleveringsketen, wat u verzekert dat onze RWS-gecertificeerde wol afkomstig is van ethisch behandelde dieren.

RWS Responsible Wool wol gecertificeerde stoffen duurzame duurzaam wgdesigns steenweg utrecht slow fashion kleding sustainable fair trade

GECERTIFICEERD WOL

Wat zijn de vereisten voor landbouwbedrijven om RWS gecertificeerd wol te maken?

Elke boer die RWS-gecertificeerde wol produceert, moet een vooruitstrevende benadering hebben van landbeheer en de vijf vrijheden van dierenwelzijn respecteren.

Landbeheer;
1. Bodemgezondheid; Boeren moeten bodemverdichting, erosie en organisch materiaal in de gaten houden;
2. Chemicaliën; Het is verboden gevaarlijke stoffen te gebruiken op het land waarop schapen grazen;
3. Biodiversiteit; Boeren moeten invasieve uitheemse soorten flora of fauna op de boerderij monitoren;
4. Ecosysteem; Het omzetten van natuurlijke ecosystemen in landbouwgrond is verboden;
5. Meststof; Boeren moeten een meststof beheerstrategie volgen die jaarlijks wordt herzien.

 

Vijf vrijheden van dierenwelzijn;
1. Vrij zijn van honger of dorst; Dieren moeten altijd toegang hebben tot schoon water en een dieet om volledig gezond te blijven;
2. Vrij zijn van ongemak; Dieren moeten een geschikte omgeving hebben, met inbegrip van beschutting en een comfortabele rustruimte;
3. Vrij zijn van pijn, letsel of ziekte; Dieren hebben medische zorg nodig zoals snelle diagnose en behandeling;
4. Vrijheid om (meest) normaal gedrag te uiten; Dieren moeten voldoende ruimte, goede faciliteiten en gezelschap van dieren van hun eigen soort hebben;
5. Vrij zijn van angst en leed; Dieren moeten vrij zijn van geestelijk lijden en moeten behandelingen krijgen om geestelijk lijden te voorkomen.

Waarom zou ik kleding kopen van RWS gecertificeerde stoffen?
De Rijkswaterstaat vereist dat alle bedrijven die betrokken zijn bij de toeleveringsketen gecertificeerd zijn, te beginnen bij de wolboeren tot en met de winkel of kledingfabrikant. Elk jaar controleert een professionele externe certificeringsinstantie elke fase van de toeleveringsketen, wat u verzekert dat onze RWS-gecertificeerde wol afkomstig is van ethisch behandelde dieren. Door te kleding te kopen van RWS-gecertificeerde stoffen ben je bewust en weet je voor jezelf dat je 
geeft om eerlijke handel, duurzaamheid en het welzijn van schapen over de hele wereld. Laten we samen kleine stapjes zetten naar een betere wereld!

DUURZAME KLEDING

Duurzame kleding waar je je fijn in voelt.

 

Onze kleding wordt op een eerlijke en duurzame manier in Nederland ontwikkeld. Wij doen niet aan massaproducties maar we maken enkele stuks van elk item. Zo heb je echt iets bijzonders en lopen we ook niet allemaal in dezelfde kleding. 

RWS Responsible Wool wol gecertificeerde stoffen duurzame duurzaam wgdesigns steenweg utrecht slow fashion kleding sustainable fair trade

MOOIE EN DUURZAME STOFFEN

Binnen onze collecties werken wij veel met natuurlijke stoffen. De natuurlijke materialen waarmee wij veel werken biologisch katoenen en duurzame bamboe stofkwaliteiten. In het winterseizoen werken we ook vaak met biologische wolsoorten. Deze stoffen dragen fijn en ademen ook waardoor het ook niet te warm op je huid zit. Daarnaast zijn deze stoffen zijn minder belastend voor het milieu. Dat zijn voor onze klanten belangrijke voordelen en om die reden wordt het ook heel erg gewaardeerd.  

 

Duurzaamheid staat bij ons hoog op de agenda. Vandaar dat wij bewust onze stoffen selecteren en inkopen. Wij selecteren leveranciers die bij ons passen en waarbij duurzaamheid, net als bij ons, hoog op de agenda staat.

 

Binnen onze collecties werken wij met gecertificeerde stoffen. Hierbij kun je denken aan Global Organic Textile Standard (GOTS), OEKO-TEX, Responsible Wool Standard (RWS), Organic Content Standard (OCS) en Global Recycling Standard (GRS) producten.

 

Daarnaast werken wij met stoffen van kwalitatief hoogwaardige materialen met een langere levensduur. Hierdoor zorgen we ook voor een lagere belasting van het milieu op langere termijn.

KOOP BEWUST

Zeg nee tegen gevaarlijke werkomstandigheden, kinderarbeid, dwangarbeid en niet duurzaam produceren. Koop geen shirts die maar enkele euro's kosten en die maar 1 seizoen mee gaan. Zeg nee tegen fast fashion.

 

Lees onze blog Maak je garderobe duurzamer

MAAK JE GARDEROBE DUURZAMER

Als je boodschappen doet, houd je vast wel eens rekening mee hoe duurzaam je eten is. Waarschijnlijk koop je wel eens biologische groente of fruit, en eet je wel eens een dagje geen vlees omdat het beter is voor het milieu. Bij het kopen van kleding denken de meeste mensen nog niet of nauwelijks na over duurzaamheid. Terwijl je ook hier heel gemakkelijk beter keuzes kunt maken.

Het woord duurzaam klinkt saai en moeilijk maar dat valt best mee. Een simpele uitleg is dat een ... lees verder...

GA VOOR SLOW FASHION

bottom of page